Polder Midden Eierland | Bonne Mechanisatiebedrijf

Het loonbedrijf van de Gebr.Dros begon in 1907 en de smederij werd in 1909 geopend op de hoek van de Hoofdweg en de Wageningseweg op een stuk eigen land. (foto 1910ca Kroniek blz57 met C.Dros Bzn) De fam.Dros pakte van alles aan om te overleven, van oorsprong in de...

Lees meer
Kikkertstraat 17, De Moerbei

Kikkertstraat 17, De Moerbei

Evenals de oude moerbeiboom in de tuin van Het Cafeetje aan de Kerkstraat 7 is de moerbeiboom in de tuin van Kikkertstraat 17 in de loop der jaren enigszins doorgezakt met daarop opnieuw gevormde takken die vruchtdragend zijn.

Lees meer

Sir Robert Peel aan de Postweg 185

We schrijven 1846: per schip kwamen de volgende pachter van Weltevreden en ook Pieter Langedijk die later op Sir Robert kwam. Op een kaart uit die tijd staat Haanplas en achter het huidige Sir Robert Peel duikt de naam Hanenplas weer op.

Lees meer

Maris Stella

In De Cocksdorp bevond zich het eerste Rijks Telegraafkantoor voor Telefoondienst van Nederland (!) werd geopend op 15 februari 1881. Dit had o.a. te maken met de noodzakelijke verbinding op het landelijke net van de kustwacht, lees in ons geval de vuurtoren.

Lees meer

boerderij Maurick

De voormalige boerderij Maurick is door de eerste eigenaar vernoemd naar een kasteel in Noord Brabant. Het werd in 1905 gebouwd op een perceel grond van bijna 87 ha aan de Hoofdweg. Voor die tijd was dat een groot bedrijf. Een flink bedrijf was gemiddeld 40 ha groot.

Lees meer

Polderhuis

De inpoldering van Eierland (3300 ha.) in 1835 maakte Texel qua oppervlakte 1/6 deel groter. De nieuwe bewoners eisten en kregen een eigen stem in de Texelse politiek.

Lees meer
De Cocksdorp – Kikkertstraat 47

De Cocksdorp – Kikkertstraat 47

Kikkertstraat 47 werd ooit gebouwd als smederij voor de fam.van der Kloot. Deze familie was één van de grondleggers van het dorp. Alle klussen binnen het vak van smid of reparateur voor de boeren in de polder, of de burgers van het dorp, werden door hen geklaard. Ook...

Lees meer

De Cocksdorp – openbare lagere school

Vanaf de stichting van Nieuwdorp, later De Cocksdorp, bevindt zich een o.l.s. in het dorp, in de volksmond Durp geheten. Gelegen vlakbij de NH-kerk (nu Waddenkerk genoemd). Al snel bezochten 80 leerlingen de school in de pas drooggelegde polder. De inrichting werd...

Lees meer

Polderhoeve Zeeland

Ter voorbereiding van de verkaveling van de polder Eierland gingen rond 1835 initiatiefnemer Nicolas Joseph De Cock en de Groninger herenboer Geert Reijnders naar Zeeland om te kijken hoe daar de landverkaveling werd toegepast. Met hun inzichten werd Hoeve Zeeland...

Lees meer
De Robbenjager

De Robbenjager

Lang werden de zeehonden in de Waddenzee bejaagd omdat ze als concurrent van de visser werden gezien. In de jaren dertig betaalde de overheid zelfs vier gulden premie per linker poot . Er is sinds die tijd veel veranderd. Vanaf het strand kun je 200 meter verderop...

Lees meer

School Midden-Eierland

De eerste steenlegging door C. S. Kievit voor de openbare lagere school in Midden-Eierland vond plaats op 21 juli 1877 en werd gebouwd aan de Hoofdweg waar nu hotel De Kievit is.

Lees meer
Hoeve Rotterdam

Hoeve Rotterdam

De familie Leber bezat hoeve Antwerpen, waar nu camping De Driehoek zich bevindt, toen in 1912 Gerardus Regnerusz Leber een Texelse vrouw had gevonden.

Lees meer
Het Ouwe Slot

Het Ouwe Slot

Sommige huizen dragen sinds mensenheugenis een naam waarvan geen duidelijke herkomst gegeven kan worden, ‘het Ouwe Slot’ is er zo één.

Lees meer
De Waddenkerk

De Waddenkerk

Bij de inschrijving voor de bouw van de Nederlandsch Hervormde Kerk voor het dorp in de polder Eierland kreeg de plaatselijke timmerman van der Kloot in september 1839 de opdracht.

Lees meer
Sluftervallei

Sluftervallei

De erven van Th. Reuvers kochten in 1955 een duinterrein van 30 hectare, waarna het eerste grote bungalow- en kampeerterrein bij De Cocksdorp ontstond. Zijn zoon M. J Reuvers en zijn vrouw werden kampbeheerder.

Lees meer
RK Kerk

RK Kerk

In de periode dat Eierland werd aangelegd, rond 1835, had de RK kerkgemeenschap in De Cocksdorp en in de polder 70 leden. Dat jaar gaf de regering toestemming tot de bouw van een RK kerk.

Lees meer

Durp en Molen

In 1836 werd de molen bij Molenhoeve – tegenwoordig is die plaats te bepalen bij de Molenbuurt tussen De Waal en Oosterend – afgebroken en het jaar erop naar De Cocksdorp verplaatst.

Lees meer

Het brandweerhuisje

De brandweer kreeg bij de ontwikkeling van de polder en de aanleg van het dorp De Cocksdorp inclusief kerkhof ook een kerk en brandweerhuisje.

Lees meer
Bethel

Bethel

Bethel is het buurtgebouw van Zuid-Eierland. In de oorlog is het oorspronkelijke gebouw door een bom verwoest.

Lees meer

Hoeve Dordrecht

Van 1840 tot 1952 was Hoeve Dordrecht aan de Zanddijk een huurplaats. Een van de eerst bekende bewoners van de hoeve was Dirk Pietersz List, van wie bekend was dat hij geen vee had. De toen nog naamloze boerderij werd toebedeeld aan Combinatie E, en na veel...

Lees meer
Kikkertstraat 75

Kikkertstraat 75

Wegens geldgebrek werd in 1837 de smederij in De Cocksdorp ingericht tot RK kerk en werd de eerste pastoor Gerardus van den Bosch. In 1841 vond de bouw plaats van de NH-kerk, bijna aan het eind van de toenmalige Dorpsstraat.

Lees meer
De Krim

De Krim

Vakantiepark De Krim dankt zijn naam aan een nog steeds bestaande boerderij aan de Krimweg uit 1845, gebouwd door P. D. Bakker.

Lees meer
De Zanddijk

De Zanddijk

Vanaf de zuidwesthoek van Eierland tot aan de vuurtoren zijn niet de duinen aan het strand maar De Zanddijk de eigenlijke zeewering.

Lees meer

De Gele Buurt

De Gele Buurt is reeds tijdens de stichting van Nieuwdorp, het latere De Cocksdorp, gebouwd. Een ansichtkaart rond 1900 toont een rijtje primitieve huisjes naast het logement De Hoop. In 1906 kwam het verzoek om herbouw in steen te plegen en een jaar later werd een...

Lees meer

De Nieuwe Aanleg

De Nieuwe Aanleg, een herberg in De Cocksdorp, was ook de naam van een bosje met die naam, aangelegd in het midden van de 19de eeuw nabij het huidige hotel Californië.

Lees meer
Sebastopol

Sebastopol

Duinboerderij Sebastopol dankt haar naam aan de stad met dezelfde naam in De Krim. De plaats Sebastopol viel in 1855 tijdens de Krimoorlog in Rusland. In de kop van de Eierlandse polder komen meerdere namen voor die verband houden met dat deel van Europa.

Lees meer
Zanddijk

Zanddijk

Stormvloeden braken rond 1600 regelmatig door de Oosterendse dijken en bedreigden de kust van Friesland. Dijkgraaf C. van Neck pleitte in 1629 voor een dijk om ‘den grooten overval van het waater te beletten’.

Lees meer
Vuurtoren

Vuurtoren

Notaris J. L. Kikkert: de enige Texelaar die bij de stichting van Eierland aandelen kocht. Begaan met schipbreukelingen streed hij volhardend voor een vuurtoren.

Lees meer
Stengweg

Stengweg

Wie over de Stengweg rijdt zal zelden aan een ezelshoofd denken. Met een steng kon je de mast van een schip verlengen.

Lees meer
Roggesloot

Roggesloot

‘Sloot’ klinkt wat te polderig voor de ruige kreek, die Eierland scheidde van Vlieland. Vissers ‘finge’ er roggen.

Lees meer
Postweg

Postweg

Amsterdamse koopluyden kregen in 1668 toestemming voor een postdienst met paarden en sloepen naar schepen op de redes van Vlieland en Texel. De port was zes stuivers per brief.

Lees meer
Molenbos

Molenbos

Het graan dat de Eierlandse boeren produceerden moest elders worden gemalen. Gelukkig konden ze een onrendabele molen uit De Waal overnemen.

Lees meer
Eijerland

Eijerland

Eijerland was ooit de zuidpunt van Vlieland, door het Anegat van Texel gescheiden ongeveer waar nu De Slufter is. In de 13e eeuw groeven stormvloeden het Eierlandse gat.

Lees meer
Tot de 13e eeuw vormde Eierland een deel van Vlieland. Het was toen van Texel gescheiden door het Anegat, dat indertijd ongeveer op de plek lag waar tegenwoordig de Slufter ligt. Aan het eind van de dertiende eeuw ontstond het Eierlandse Gat en raakte Eierland ook gescheiden van Vlieland. Het was daarmee een echt eiland geworden. In de loop van de 16e eeuw slibde het Anegat tussen Texel en Eierland dicht, en ontstond er tussen de twee eilanden een hoge zandbank die alleen nog bij extreem hoge waterstanden onder liep. De naam Eierland duidt erop dat op het vroegere eiland veelvuldig meeuweneieren werden geraapt. Deze eieren gingen massaal naar de Amsterdamse bakkerijen.

De Cocksdorp is het jongste en meest noordelijke dorp van het Nederlandse Waddeneiland Texel. Oorspronkelijk lag het dorp in de kwelder tussen de eilanden Eierland en Texel. De kwelder ontstond nadat in 1610 op de zandbank die twee eilanden met elkaar verbond, een heuse zanddijk werd aangelegd. In 1835 richtte de uit Antwerpen afkomstige Nicolas Joseph de Cock samen met enkele andere heren een NV op die de kwelder tussen Eierland en Texel zou inpolderen voor agrarisch gebruik. In de nieuw aangelegde polder Eierland werd in 1836 een dorp gesticht dat aanvankelijk Nieuwdorp heette, maar dat later naar hem genoemd werd: De Cocksdorp. Achter de nieuwe dijk kwam een logement annex winkel die de naam Het ei van Columbus kreeg. Daarnaast kwam een houten gebouw met twaalf woningen en een schilderswerkplaats. Een ander gebouw werd het ‘Magazijn’ genoemd, dit werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgebroken.

Texel werd vanaf 6 februari 1943 bezet door het 822ste Georgische bataljon vam het Duitse Ostlegion. Het bestond uit 400 Duitsers en 800 vrijwillige Georgiërs. De Georgiërs waren afkomstig uit krijgsgevangenkampen, waar de overlevingskans zeer klein was, en zij hadden zich opgegeven om voor de Duitsers te vechten. Op Texel zaten ze redelijk veilig totdat in april 1945 duidelijk werd dat zij als frontonderdeel zouden worden gebruikt. In de nacht van 4 op 5 april werden bijna alle Duitsers door de Georgiërs vermoord. Tijdens deze Opstand der Georgiërs sneuvelden ook ongeveer 100 Texelaars. Er volgde een soort guerrilla-oorlog die nog na 5 mei doorging. De bevrijding was daar pas op 20 mei 1945.

Op 9 april 1945 vertrok reddingsboot Joan Hodshon met de laatste Engelandvaarders naar zee. De volgende avond rond 9 uur kwamen ze in Engeland aan. Het doel van hun overtocht was hulp te vragen, maar dit werd hun geweigerd om de voedseldroppings niet in gevaar te brengen. Aan boord waren Klaas van der Kooi, Jacob Bakker, Wim de Bloois, Cor Dros, Remmert Hooijberg, Jaap Knol, Marinus Kooger (1902-1987), Jaap Westdorp, vier Georgische militairen en verstekeling Klaas Doornekamp. Op 29 mei waren de Texelaars alweer terug, de reddingsboot bleef langer in Engeland. Hij werd in augustus naar Hoek van Holland gesleept en, nadat hij een nieuwe dieselmotor had gekregen, in 1949 weer in dienst van de KNRM gesteld.

In 1995 werd een plaquette aangebracht op het reddingsboothuis ter herdenking aan deze overtocht. Sinds 2012 staat de Joan Hodshon in een schuur bij Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora aan de Pontweg en kan het publiek de reddingsboot bekijken.

Het aantal inwoners van De Cocksdorp groeide langzaam totdat er na de oorlog vakantiewoningen werden gebouwd, onder meer op initiatief van Cor Dros. Het trok toeristen aan en was goed voor de werkgelegenheid. Na De Koog is De Cocksdorp nu de meest bezochte toeristenplaats op Texel.

De grootste camping in het dorp is ‘De Krim’, het grootste vakantiepark van Texel en van alle waddeneilanden. Er zijn ook nog Landal-vakantiepark ‘Sluftervallei’ en ‘Hotel Texel’, midden in de natuur gelegen.

  • Bethel
  • De Robbenjager
  • Polderhoeve Zeeland
  • Hoeve Rotterdam
  • Hoeve Dordrecht
  • Rio Grande
  • Het Ouwe Slot
  • Zanddijk
Share This