De erven van Th. Reuvers kochten in 1955 een duinterrein van 30 hectare, waarna het eerste grote bungalow- en kampeerterrein bij De Cocksdorp ontstond. Zijn zoon M. J Reuvers en zijn vrouw werden kampbeheerder. Op 1 juni 1956 waren er reeds 20 van de 50 huisjes van De Sluftervallei klaar. In 2016 staat als herinnering aan dit begin van de toeristische ontwikkeling van bungalowparken op Texel nog één origineel huisje op het terrein, rechts van het hoofdgebouw.
De Texelse Courant scheef in 1956: ‘Er is een alleraardigst dorpje in duinterrein ontstaan met witte huisjes met strooien dak. De bouw van de huisjes bij De Sluftervallei was in opdracht van de firma BuKa (Bungalow en Kampeerbedrijven te Den Haag), in samenwerking met levensverzekering Nillmij te Arnhem.’ Op dat moment bleek de animo groot want Reuvers zei: ‘We hadden wel 100 huisjes kunnen verhuren!’
De krant gaf ook alle telefoonaansluitingen door die in die tijd volop werden aangelegd. Inmiddels heeft bij de telefoonaansluitingen in mei 1956 De Sluftervallei het nummer 214 gekregen met als omschrijving: ‘Buitencentrum de Sluftervallei nabij de Krim in de duinen.’
De volgende omschrijving van het terrein met huisjes en hoofdgebouw geeft een goed beeld van de ontwikkeling van het toerisme in de polder Eierland en De Cocksdorp en wat op dat moment als luxe werd gezien. Het gaf een beeld van prijs en kwaliteit. Er was nog geen sprake van voor- en naseizoen. Het ging om het zomerseizoen.
Er werden drie typen huisjes op De Sluftervallei aangeboden: vier persoonshuisjes voor 75 gulden per week, zes persoonshuisjes voor 100 gulden (twee slaapkamers) en acht persoonshuisjes 125 gulden per week (drie slaapkamers). In elk huisje zijn een stapelbed en een onderschuifbed aanwezig. Elk huisje op De Sluftervallei is voorzien van een nummer en een vogelnaam.
De kantinebeheerder op De Sluftervallei is de heer Izak van der Linde. De kantine is acht bij zestien meter en heeft een zonneterras. De zelfbedieningswinkel van vijf bij negen meter wordt geleid door mevrouw I. van der Linde-Reuvers. Er zijn ook plannen voor een zwembad van 30 bij 35 meter. Als alles klaar is, zijn er een half miljoen stenen gebruikt en 30.000 bossen stro verwerkt.
De Texelse Courant deed de aankondiging van de officiële opening van De Sluftervallei op 13 april 1957. De openingshandeling bestond uit de overhandiging van de sleutel aan directeur Meijer van BuKa door de meisjes Lidy Reuvers en Mieke Slag.
In zijn speech zei burgemeester De Koning dat in het oorspronkelijke toeristische plan voor Texel, naast de plaatsen Den Hoorn en De Koog, ook een centrum voor sociaal toerisme in De Cocksdorp was voorzien.
Met overtuiging en achteraf een juiste visie oordeelde hij dat De Cocksdorp een goede toekomst tegemoet ging. Tevens zei de burgemeester dat de gemeente Texel het belang van een goed centrum waardeerde en daarom medewerking had verleend aan de aanleg (lees verlenging) van de Krimweg vanaf De Sluftervallei naar de Noordzee (Paal 28).
Aanwezig bij de opening van De Sluftervallei was Directeur H. W. Meijer van BuKa, De Sluftervallei werd het tiende park van het bedrijf. Verder waren B & W van de gemeente Texel aanwezig, evenals de directeur en de voorzitter van het VVV, de heer van der Kloot, inspecteur van SBB en M. Mantje, ambtenaar A. van SBB Texel. Ook afgevaardigden van de opdrachtgever firma Hogenboom te Delft, bouwbedrijf van Gerrevink te Beekbergen, architect M. van der Veen te Hattum en tenslotte bouwmaterialenleverancier J. C. Rab NV woonden de opening bij.
In april 1957 stonden er op De Sluftervallei 50 stenen huisjes met rieten daken; de eerste rook kringelde uit een der schoorstenen. De advertenties berichtten van de aanwezigheid van elektrisch licht, stromend water, een lavet, toilet en bedden, dekens, gezellig serviesgoed en bestek. Gasten dienden wel zelf lakens en slopen mee te brengen.
Het aangekondigde zwembad kwam er, gratis voor gasten, en een televisietoestel in de kantine! Aan de noordzijde op het terrein bevond zich het ingerichte kampeerterrein Torendal met toiletten en wasgelegenheid.
Hierna een korte opsomming van nevenactiviteiten die De Sluftervallei ontplooide om inkomsten te genereren en zich in te burgeren in de kop van Texel. Advertentie in april 1957: ‘Gouden bruiloft van B. Nieboer en A. Nieboer-Stoker te Eierland. Felicitatie na half vijf in het hoofdgebouw Sluftervallei.’
In juni 1958 bezochten de leerlingen van de Nutskleuterschool het zwembad van De Sluftervallei. De kinderen Van der Linde en Reuvers zaten ook op deze school en hun ouders hadden de school uitgenodigd. De plaatselijk sportvereniging SVC hield in april 1959 een gymnastiekavond in De Sluftervallei die werd bijgewoond door burgemeester C. de Koning, wethouder C. H. Roeper, erevoorzitter van de SVC P. Meindertsma en voorzitter Joh.de Graaf. De SVC-leiding bestond uit A. Keizer, met Van Veen en C.Zuidema.
Een jaar later was het al normaal geworden en stond er slechts in de advertentie: ‘Op 7 mei 1960 feestavond SVC met bal na, aanvang 20.00 uur in De Sluftervallei.’
Iets geheel anders dat veel aandacht trok was in april 1960 de komst van 200 Tuindorpers (getroffen door watersnood) naar de Sluftervallei, na bemiddeling van de Nederlandse Reisvereniging en het Medisch Sociaal Centrum Tuindorp. Vele Texelaars vermaakten de aanwezigen in mei toen de eerste ontspanningsavond voor de gedupeerde Tuindorpers werd georganiseerd.
De Texelfilm werd gedraaid door VVV-directeur Fortgens, mevrouw Craanen zorgde voor accordeonmuziek en zang, SBB-vertegenwoordiger M. Mantje hield een praatje en er zouden nog meer avonden volgen met onder andere . optredens van de Havenkanters en een SVC-uitvoering.
De eerste melding en waarschuwing voor brand kwam in 1959. De kop van het artikel luidde: ‘Brandende peuk maakt brandje op De Sluftervallei. Gelukkig konden omstanders het direct doven.
Nadat het seizoen in juni wee was begonnen en de huisjes aan ‘gewone’ gasten waren verhuurd, lezen we de advertentie: ‘Bridgen acht uur n.m in De Sluftervallei.’ Vanaf die tijd groeide en bloeide De Sluftervallei, veranderde soms van eigenaar en experimenteerden de beheerders met nieuwe concepten voor inrichting van het terrein, het hoofdgebouw en de huisjes.
Reactie Luc van Gerrevink april 2020:
De huisjes Sluftervallei zijn gebouwd door mijn vader en zijn broers. Zij vormen samen aannemingsbedrijf L.H van Gerrevink & Zonen.
Leuk om dit verhaal op de website te lezen. Ik heb het als heel klein kind (geboren in 1958) alleen maar eigenlijk meegemaakt op basis van verhalen.