Amsterdamse koopluyden kregen in 1668 toestemming voor een postdienst met paarden en sloepen naar schepen op de redes van Vlieland en Texel. De port was zes stuivers per brief. Men reed via de Zanddijk naar het Eierlandsche huis. Daarna ging de post per vlet naar Vlieland. De kopers van het buitenveld in 1835 (onder andere Nicolas de Cock) moesten de postrit gedogen en een nieuwe, snelle weg aanleggen: de Postweg.

De postverbinding naar Vlieland kwam in 1778 tot stand. De dienst werd door Vlielanders gedraaid. In 1857 werd Cocksdorper Jacob Buijs (1832 -1912) postschipper. Tienduizenden malen voer Buijs met de vlet naar Vlieland, over de altoos verraderlijke Eierlandse Gronden, leverde de post af bij postbode Cupido en voer terug. Hij overleed in 1912, tachtig jaar oud.

Toen hij stopte met de postvlet sprak hij: “Het wordt mij te slim. Op de laatste tocht ben ik een paar maal over de kop gekukeld.” Niet alleen daarom is er in De Cocksdorp een straat naar hem genoemd. Buijs was bestuurslid van de KNZRM en heeft vele reddingen verricht. Hij was dertien jaar toen hij met vijf anderen de bemanning van de Rijmdina redde, op 16 februari 1846.

Share This