Al vanaf 1963 is garage Dros in de polder Midden-Eierland een begrip, maar het bedrijf was in 1910 nog een zuivelfabriek. Pas vanaf 1953 besloot Ben Dros er een reparatiebedrijf voor auto’s en een afdeling voor tweewielers te beginnen. Zijn zoon Kees legde zich toe op de autobranche, waardoor het bedrijf uitgroeide tot de huidige garage.

Voordat er sprake was van een garage werd er in de polder Midden-Eierland een kaasfabriek gesticht. Op 12 maart 1910 vond de aanbesteding van een stoomzuivelfabriek plaats in café Den Burg van C. Kuijper aan de Groeneplaats te Den Burg. Er was reeds land aangekocht van Nic. Dros Pzn, landbouwer op hoeve Wageningen, die nog altijd bestaat. Architect was M. J. Hendrikse uit Schagen. De akte bij notaris G. J. O. D.Dikkers werd ondertekend op 2 november 1910.

De fabriek De Samenwerking ging van start en de aangesloten veehouders brachten zelf hun melk naar de fabriek. Verkoop van karnemelk en wei vond bijvoorbeeld in 1916 plaats vanaf 07.00 uur bij F. Bakker. Een jaar later werd de fabriek uitgebreid met een melkkoeler en kaaspersen. Toch haalde de voortschrijdende techniek de tijd voor een bloeiende en langdurige exploitatie in.

Na veel vergaderen in hotel De Hoop, toen meestal Zaal Gezusters Buijs genoemd, werd gesproken over de verkoop van de fabriek die inmiddels 3.000 liter melk per dag kon verwerken. Tijdens een vergadering in Café Zoetelief (De Nieuwe Aanleg) was de meerderheid voor een doorstart. Uiteindelijk werd in 1929 besloten De Samenwerking te sluiten en slokte de grote zuivelfabriek De Eendracht aan de Schilderweg, nu de Texelse bierfabriek, alle kleine zuivelfabrieken op, destijds de fabrieken van De Waal en Den Hoorn.

Nadat de gebroeders Ben en Cor Dros, die hun ouders waren opgevolgd in de smederij op de hoek van de Hoofdweg-Wageningseweg (nu Oorsprongweg) en behalve een smederij ook een loonbedrijf hadden, besloten zij in 1953 uit elkaar te gaan. Ben Dros woonde al met zijn gezin in de voormalige zuivelfabriek. Na de oorlog bouwde de familie een schuur van stenen zoals de Duitsers die in de oorlog gebruikten.

Ben Dros begon in 1953 een bedrijf ter reparatie van auto’s en een afdeling tweewielers, fietsen, bromfietsen en motoren. Zoon Kees Dros zette het bedrijf voort en door zich toe te leggen op de autobranche groeide het bedrijf verder. Rond 2000 ging de tweewielerafdeling de deur uit.

Medewerker Otto Goënga nam het bedrijf over en vestigde zich in Den Burg. In 2001 kwam Edwin van den Heuvel in het bedrijf en in 2007 werd hij eigenaar. In 2013 was Garage Dros 50 jaar Renaultdealer. De familie Dros begon destijds hun bedrijf in 1909, een feit waar in 2007 uitgebreid bij werd stilgestaan.

Share This