Op de noordpunt van Texel, vlakbij de vuurtoren, ligt De Cocksdorp

In het jongste dorp van het eiland heerst een echt vakantiesfeertje. Toeristen uit de nabijgelegen vakantieparken bezoeken graag de vele restaurantjes en winkeltjes in de Kikkertstraat. Vanaf de dijk aan de rand van De Cocksdorp heeft men een indrukwekkend uitzicht over het werelderfgoed de Waddenzee.

De Cocksdorp is het jongste dorp van Texel. Het dorp ontstond in 1835 bij het haventje, dat zich bevond op de plaats waar de Roggesloot uitmondde in het Eierlandse Gat. De Cocksdorp heette aanvankelijk Nieuwdorp, maar werd al na een paar maanden vernoemd naar  N.J. de Cock.

Wat later werden nog twee woonkernen gesticht Midden-Eierland en Zuid-Eierland. Tot voor twee jaar had Midden-Eierland een openbare lagere school, die nu gesloten is.

De Cock was een Antwerpse Reder die tijdens de Belgische opstand (1830 – 1839) naar Rotterdam uitgeweken was. Samen met anderen heeft De Cock de ‘Sociëteit van Eigendom van Eierland’ opgericht. Deze combinatie van ondernemende heren kocht in 1835 het kwelderland ten oosten van de Zanddijk tussen het ‘oude land’ van Texel en het eiland Eijerland. Zij legden met behulp van 1500 arbeiders in de korte tijd van twintig weken een elf kilometer lange dijk aan, waardoor het ‘buitenveld’, een gedeeltelijk met zoutminnende planten begroeid wadgebied, tegenwoordig bekend als de Eierlandse polder, bedijkt werd.

De Cocksdorp is het meeste noordelijke dorp van het eiland en is omgeven door natuurgebieden De Schorren, De Volharding, De Slufter, de Eierlandse Duinen en natuurlijk De Roggesloot en het Krimbos. Naast verscheiden locaties in het dorp zelf, kunnen toeristen terecht op één van de vakantieparken, die op steenworp afstand van De Cocksdorp gelegen zijn.

Het dorp telt zes inschrijvingen in het rijksmonumentenregister, waarvan de vuurtoren Eierland de bekendste is. De Vuurtoren staat op zo’n drie kilometer ten noorden van De Cocksdorp, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft op het naburige waddeneiland Vlieland. Daarnaast staan er in het dorp verschillende historische boerderijen, woonhuizen en twee kerken op de lijst van rijksmonumenten.

In de maanden juli en augustus worden er verschillende toeristische activiteiten in De Cocksdorp gehouden en is er de wekelijks ‘Durper markt’ op donderdag.  In het vakantieseizoen kunt u een ritje maken met een authentieke Texelse Paardentram. Tijdens de rit vertelt de koetsier u alles over het ontstaan van De Cocksdorp en omgeving. De Waddenkerk  in De Cocksdorp wordt regelmatig opengesteld voor publiek.

Vlak bij de De Cocksdorp ligt het vliegveld van Texel.Tegenwoordig is het vliegveld het middelpunt van diverse activiteiten met name door de sportvliegtuigen uit binnen- en buitenland, die zorgen voor rondvluchten, parachutisten, zweefvliegtuigen, reclamevluchten.

Naast De Krim ligt sinds 1996 golfbaan De Texelse, één van de weinige echte linksbanen in Nederland. In 2012 werd gestart met de uitbreiding van 9 naar 18 holes.

De vuurtoren van De Cocksdorp dateert uit 1864 en staat ongeveer 3km ten noorden van het dorp. Hij reikt tot een hoogte van 45 meter boven zeeniveau en wordt geëxploiteerd door Stichting Texels Museum en is bijna dagelijks te bezichtigen.

Ontdek de geschiedenis ter plaatse in de Kikkertstraat:

 

Herinneringen aan de Sluftervallei

Vakantieherinneringen Sluftervallei 1956-1962

Polder Midden Eierland | Bonne Mechanisatiebedrijf

Het loonbedrijf van de Gebr.Dros begon in 1907 en de smederij werd in 1909 geopend op de hoek van de Hoofdweg en de Wageningseweg op een...

Kikkertstraat 17, De Moerbei

Evenals de oude moerbeiboom in de tuin van Het Cafeetje aan de Kerkstraat 7 is de moerbeiboom in de tuin van Kikkertstraat 17 in de loop der jaren enigszins doorgezakt met daarop opnieuw gevormde takken die vruchtdragend zijn.

Sir Robert Peel aan de Postweg 185

We schrijven 1846: per schip kwamen de volgende pachter van Weltevreden en ook Pieter Langedijk die later op Sir Robert kwam. Op een kaart uit die tijd staat Haanplas en achter het huidige Sir Robert Peel duikt de naam Hanenplas weer op.

Maris Stella

In De Cocksdorp bevond zich het eerste Rijks Telegraafkantoor voor Telefoondienst van Nederland (!) werd geopend op 15 februari 1881. Dit had o.a. te maken met de noodzakelijke verbinding op het landelijke net van de kustwacht, lees in ons geval de vuurtoren.

boerderij Maurick

De voormalige boerderij Maurick is door de eerste eigenaar vernoemd naar een kasteel in Noord Brabant. Het werd in 1905 gebouwd op een perceel grond van bijna 87 ha aan de Hoofdweg. Voor die tijd was dat een groot bedrijf. Een flink bedrijf was gemiddeld 40 ha groot.

Polderhuis

De inpoldering van Eierland (3300 ha.) in 1835 maakte Texel qua oppervlakte 1/6 deel groter. De nieuwe bewoners eisten en kregen een eigen stem in de Texelse politiek.

De Cocksdorp – Kikkertstraat 47

Kikkertstraat 47 werd ooit gebouwd als smederij voor de fam.van der Kloot. Deze familie was één van de grondleggers van het dorp. Alle...

De Cocksdorp en Eierland – een rijke historie

Bijzondere verhalen voor u verzameld:

  • Polderhoeve Zeeland
  • Polderhuis
  • De Zanddijk
  • De Cocksdorp - openbare lagere school
  • Kikkertstraat 75
  • De Krim
  • Sir Robert Peel aan de Postweg 185
  • De Cocksdorp – Kikkertstraat 47
Share This