De Nieuwe Aanleg, een herberg in De Cocksdorp, was ook de naam van een bosje met die naam, aangelegd in het midden van de 19de eeuw nabij het huidige hotel Californië. In 1858 kwam de familie Smit er wonen vanaf de Krimweg 73. Daarna werd Martinus Michielsz de Graaf eigenaar en zijn zoon Chiel de Graaf exploitant van het logement. Anno 2016 is De Aanleg nog altijd een herberg.

Een foto van rond de eeuwwisseling van de 19de en 20ste eeuw toont de eigenaren van toen G. Zoetelief en familie. Het logement was behalve logiesverstrekker en uitgaansgelegenheid ook de plek waar aanbestedingen en verpachtingen plaatsvonden. In een bijfolder van de VVV in 1931 adverteerde men met vier slaapkamers en vier bedden.

Tot 1951 was deze horecagelegenheid van de ernaast gelegen RK kerk. In 1934 was het zowel Café L. Nota als De Nieuwe Aanleg. Nota huurde van de kerk en werd later eigenaar.

Vanaf het vliegveldrestaurant aan de Postweg kwamen in 1974 Onno Kikkert en zijn vrouw Anneke naar de Nieuwe Aanleg. Hij breidde de gelegenheid uit, zowel op de bestaande plek als ernaast met een futuristisch hotel, alsook aan de overkant van de weg. Zijn vegetarische eetgelegenheid De Kleine Club kreeg grote bekendheid.

Twintig jaar later trad de uit Amsterdam afkomstige Marcel Jansen toe tot de vof en werd twee jaar later eigenaar. Hij bleef dat tot op de dag van vandaag. Na sloop van het futuristische gebouw in 2012 en nieuwbouw in de stijl van na de eeuwwisseling werd de naam simpelweg De Aanleg (herberg, hotel en appartementenverhuur).

Share This