Boerderij de duinen
Address: Vuurtorenweg 127
1795LL De Cocksdorp
Onze vakantiewoningen, minicamping en kaasboerderij ligt gelegen op een van de mooiste plekjes op Texel. De natuurlijke omgeving zorgt voor een oase van rust. De vuurtoren en het strand liggen op slechts enkele minuten lopen van ons bedrijf., net als De Cocksdorp.
Telefoon: 0222 - 316048
ANGELINA VAN DER VLIET TEXEL KUNST
Address: Sluyscoog 79
1791 WV
Categorie: ,
De (schilder) kunst van ANGELINA VAN DER VLIET wordt bijzonder gewaardeerd vanwege de prachtige kleuren en de rustige, doch spannende uitstraling. De werken worden veelal op Texel gemaakt en geëxposeerd. De vele atelierbezoekers zijn zeer enthousiast over haar werk en verlaten met een mooi kunstvoorwerp het atelier of laten geheel naar wens een eigen kunstvoorwerp maken.

Met de passie van het eiland in haar bloed vertaalt zij de schoonheid ervan naar het maken en ontwerpen van schilderijen, muurschilderingen, foto’s, originele Texelse souvenirs alsmede grotere kunstwerken van o.a. staal en beton en werkt ook in opdracht om uw ideeën om te zetten naar (schilder) kunst.
Telefoon: 06 - 14705010
Vogelinformatiecentrum
Address: Kikkertstraat 42
1795 AE De Cocksdorp
Categorie: , ,
In het Vogelinformatiecentrum vindt u alle informatie om vogels te kijken op Texel. U kunt hier terecht voor alle vragen over vogels, waar ze zitten, waar u het beste naar toe kunt voor mooie vogelfoto’s, enz.
Telefoon: 0222 - 316249 of 06 - 54657040

In polder Eierland en in De Cocksdorp, zijn een aantal leuke tradities, die inmiddels tot de cultuur van Texel en specifiek Polder Eierland en De Cocksdorp gerekend kunnen worden.

Ouwe Sunderklaas

Ouwe Sunderklaas (Tessels, “Oude Sinterklaas”) is een traditioneel Texels feest, dat gevierd wordt op 12 december, een week na het Sinterklaasfeest. Toch heeft het met het Sinterklaasfeest zoals dat tegenwoordig op de vaste wal gevierd wordt niet veel te maken. Ouwe Sunderklaas vertoont wel overeenkomsten met decemberfeesten op de overige waddeneilanden, zoals Klozum op Schiermonnikoog, Klaasohm op Borkum, Opkleden op Vlieland, Sunderum op Terschelling en Sunderklazen op Ameland.

Ouwe Sunderklaas heeft al een lange traditie op het eiland. Vroeger was er wel een relatie met de bekende Sunderklaas aan de vooravond van 6 december: op die dag werd een verkleedfeest gevierd dat een vooraankondiging van het grotere feest op 12 december was. Dit werd Nuwe Sunderklaas genoemd (“Nieuwe Sinterklaas”). Tegenwoordig wordt het gewone Sinterklaasfeest op Texel niet anders gevierd dan aan de “overkant”. Net als bij de andere Sinterklaasvieringen lag de nadruk vroeger nadrukkelijk op het bestraffen van wie slecht gedaan heeft en het belonen van wie goed gedaan heeft. Deze invulling heeft het feest nog altijd, maar het parodiërende, carnavaleske heeft wel een voornamere plaats verworven Ouwe Sunderklaas is een verkleedfeest waarbij de eilanders zich onherkenbaar vermommen en ‘n vreemde stem opzetten. In deze uitdossing gaan zij langs de deuren en nemen zo bekenden in de maling. Ook de actualiteit wordt op de hak genomen. Dit wordt in dialect speule (“spelen”) genoemd. Na deze verkleedpartij wordt onthuld wie wie was en wordt er nog lang doorgefeest.

Behalve satire is Ouwe Sunderklaas natuurlijk ook gewoon gezelligheid en worden er de nodige biertjes gedronken. In De Cocksdorp wordt Ouwe Sunderklaas nog echt traditioneel in de verschillende woonkamers gespeeld. Hoewel Ouwe Sunderklaas een oud feest is, is de traditie op Texel nog altijd erg actueel. Het is een belangrijk onderdeel van de eilander identiteit. Hoewel de laatste jaren meer en meer bezoekers van het vasteland naar Texel komen om het feest te ervaren, blijft het ook voor veel eilanders toch bij uitstek een feest voor echte Texelaars. Juist hierdoor heeft de traditie zich zo kunnen handhaven. De dag na Ouwe Sunderklaas wordt tegenwoordig meer en meer gebruikt voor het naklazen, waarbij de flesjes bier en de andere versnaperingen die op 12 december niet opraakten, alsnog worden genuttigd

Meierblis

Een meierblis is een vreugdevuur dat op 30 april wordt aangestoken op Texel, blis is het Texelse woord voor vuur. Overigens heeft dit vuur geen enkel verband met Koninginnedag dat toevallig op dezelfde datum werd gevierd, de meierblissen zijn namelijk onderdeel van een veel oudere traditie.

Meierblissen zijn grote vuren van afval- en snoeihout, deze vuren worden aan het begin van de avond aangestoken. Bij een aantal van de meierblissen worden vooraf aan het ontsteken van het grote vuur eerst diverse kleinere vuren “gebouwd” met behulp van het hout van de meierblis. Sommigen poffen in dit vuur aardappels of smelten marshmallows. Ook raakt het gebruik meer in zwang om de gezichten zwart te maken met het as. Volgens folkloristische deskundigen is de meierblis een restant van een Germaans gebruik om met vuren de geesten van de winter te verdrijven en de komst van de lente het het licht te vieren. Naast de grote vuren bij de dorpen zijn er ook tientallen particuliere meierblissen.

Verder wordt er in Polder Eierland ook altijd aandacht geschonken aan Palmpasen en aan Sint Maarten en natuurlijk wordt ook het gewone Sinterklaasfeest voor de kinderen niet vergeten.

Ontdek de geschiedenis ter plaatse in de Kikkertstraat:

Share This