Kikkertstraat 47 werd ooit gebouwd als smederij voor de fam.van der Kloot. Deze familie was één van de grondleggers van het dorp. Alle klussen binnen het vak van smid of reparateur voor de boeren in de polder, of de burgers van het dorp, werden door hen geklaard. Ook niet-alledaagse opdrachten werden hen toevertrouwd. Of het nou om een kerkklok ging of de gehele kerk plus toren; het werd door hen vervaardigd. In 1841 waren er 20 woningen in De Cocksdorp, 1 molen, 1 bakkerij en 1 smederij. De laatste was van A.van der Kloot. Dat was op enkele tientallen meters afstand van de NH kerk. In 1851 verruilde de familie deze plek voor een smederij meer centraal gelegen in de dorpsstraat. Ook in de 20e eeuw bestond er nog een familie van der Kloot. Het bedrijf heette K.van der Kloot & Zn. Het huidige gebouw werd rond 1910 gebouwd. Een aantal leden van de familie emigreerde naar Chicago in de USA. In de afgelopen 40 jaar bezochten enkele van deze Amerikanen de plek waar hun voorouders succesvol waren.

De naam bleef nog op de voorgevel prijken toen de fam.E.C.Thomassen het bedrijf overnam en er naast gingen wonen. Thomassen vroeg in 1919 een vergunning tot uitbreiding aan. Tussen de nieuwjaarswensen in de Tex.Crt van 31 dec.1935 vinden we ook een gelukswens van de NV Smederij van der Kloot.

In de Tweede Wereldoorlog in april 1943 vond de liquidatie van het bedrijf plaats en de fam. Thomassen verhuisde van Cocksdorp 65 naar C 21 aan de Postweg, oftewel hoeve Sir Robert Peel.

In 1959 kocht Cor de Waard de smederij en daarmee werd het bedrijf een onderdeel van diens agrarische loonbedrijf. In enkele, in de oorlog gebouwde Wehrmachtschuren bij het vliegveld, bevond zich het eigenlijke bedrijf met vele tractoren en landbouwmachines. De firma de Waard en zonen sloeg later zijn vleugels uit naar Flevoland. Daar werd het een zeer groot bedrijf, zelfs tot op de dag van vandaag. C.de Waard verkocht het pand in 1965 aan Th.Eilander die in 1971 weer verhuisde naar hoeve Arcadia aan de Schilderweg. In 2008 trok een paar uit Schagen in het pand en verbouwde de voormalige smederij grondig en bouwde er inpandig 3 appartementen in. Op de plek waar ooit de smidse stond kreeg het eerste appartement de naam “Vuur”. Deze fraaie B&B ontving in 2014 de Zoover Award voor toeristische accommodatie.  

Share This